Apa Prinsip Agile? – Sprout Digital

eKiosPulsa.com, Magetan – Apa Prinsip Agile? – Sprout Digital #Apa #Prinsip #Agile #Sprout #Digital

Kaedah tangkas ialah satu cara untuk mendekati pengurusan projek (dalam pembangunan perisian) dengan membantu pasukan dalam bertindak balas terhadap ketidakpastian pembangunan produk menggunakan urutan kerja tambahan dan berulang yang biasanya dikenali sebagai pecut.

Kerjasama ini melibatkan penganjuran sendiri dan pasukan merentas fungsi dengan pengguna akhir dan pihak berkepentingan. Sebaik sahaja anda telah melaksanakan Kaedah Agile dalam pembangunan produk, pasukan anda harus bersedia dengan perkara seperti perancangan penyesuaian, penambahbaikan berterusan dan tindak balas pantas yang fleksibel terhadap perubahan. Dengan kata lain, tiada perancangan tetap tanpa mendapat maklum balas daripada pengguna sendiri.

Proses pembangunan produk yang tangkas

Tangkas

Kaedah tangkas dipercayai memberikan produk yang boleh digunakan dengan lebih pantas dan tepat kepada pengguna akhir di mana pembangunan produk akan dipecahkan kepada langkah-langkah kecil untuk mengelakkan jumlah perancangan dan reka bentuk di hadapan.

Penambahan ini akan menjadi senarai tugasan yang perlu dilakukan dalam larian pecut dan lelaran yang melibatkan pasukan merentas fungsi yang bekerja pada setiap aspek pembangunan produk seperti perancangan, analisis, reka bentuk, pengekodan, ujian unit dan ujian penerimaan.

Pada penghujung lelaran, produk yang berfungsi akan ditunjukkan kepada pihak berkepentingan, membolehkan produk menyesuaikan diri dengan perubahan dengan cepat. Matlamat lelaran bukanlah untuk membina produk sedia pasaran tetapi untuk menyampaikan keluaran yang tersedia (dengan sedikit pepijat) pada akhir setiap lelaran. Untuk mempunyai produk berfungsi sepenuhnya atau ciri baharu, kadangkala ia memerlukan beberapa lelaran.

Perisian berfungsi dianggap sebagai ukuran utama kemajuan dalam kaedah Agile.

Untuk memastikan semua orang dalam pasukan meletakkan jumlah kerja yang berharga dalam pembangunan Agile, persekitaran kerja juga memainkan peranan yang besar. Komunikasi bersemuka yang cekap perlu dibangunkan dalam kumpulan kecil pasukan pembangunan yang ketat, termasuk wakil pelanggan (Pemilik Produk dalam scrum). Ini akan mengelakkan masa kitaran yang diambil dalam mod pembangunan biasa melalui telefon, sembang, wiki atau e-mel.

Pemilik Produk akan bertanggungjawab untuk menjawab sebarang soalan yang dibangkitkan oleh pasukan pembangunan semasa lelaran dan menyemak atau bahkan menilai semula keutamaan untuk memastikan penjajaran antara keperluan pelanggan dan matlamat syarikat.

Pasukan juga harus dapat melakukan pendirian harian yang pantas untuk mengemas kini kemajuan harian mereka. Dalam sesi pendek, ahli pasukan melaporkan satu sama lain apa yang mereka lakukan pada hari sebelumnya ke arah matlamat lelaran pasukan mereka, perkara yang mereka ingin lakukan hari ini ke arah matlamat, dan sebarang halangan atau halangan yang dapat mereka lihat untuk mencapai matlamat. Dengan pendirian harian ini, pembangunan produk boleh menyesuaikan diri dengan perubahan yang mungkin berlaku semasa lelaran dan kekal fokus pada kualiti penghantaran.

Bagaimana Agile bermula?

Dengan pembangunan dipacu pelanggan yang kami hadapi hari ini, Agile boleh menangani keperluan untuk organisasi melangkaui pembangunan perisian dan membolehkan proses menjadi lebih adaptif untuk menangani keperluan pengguna yang tidak stabil, tidak pasti dan kompleks.

Jika kita menelusuri kembali ke tahun 1957, kaedah pembangunan berulang dan tambahan telah digunakan dalam pengurusan projek evolusi dan pembangunan perisian penyesuaian yang muncul pada awal 1970-an.

Sepanjang perjalanan, terdapat beberapa kaedah, rangka kerja yang berkembang dalam pembangunan perisian pada tahun 1990-an. Terdapat pembangunan aplikasi pantas (RAD), proses bersepadu (UP), kaedah pembangunan sistem dinamik (DSDM), pengaturcaraan melampau (XP), dan scrum. Walaupun mereka bermula lebih awal, mereka kini secara kolektif dirujuk sebagai kaedah pembangunan perisian tangkas.

Sehingga tahun 2001 apabila tujuh belas pembangun perisian akhirnya menerbitkan Manifesto Agile pada mesyuarat di Snowbird, Utah selepas membincangkan kaedah pembangunan ringan. Antara peserta acara ialah Kent Beck, Ward Cunningham, Dave Thomas, Jeff Sutherland, Ken Schwaber, Jim Highsmith, Alistair Cockburn, dan Robert C. Martin.

Berdasarkan pengalaman gabungan mereka membangunkan perisian dan membantu orang lain melakukannya, tujuh belas orang yang menandatangani manifesto menyatakan bahawa mereka menghargai:

Individu dan interaksi proses dan alat

Perisian Berfungsi untuk dokumentasi yang komprehensif

Kerjasama pelanggan mengenai rundingan kontrak

Menjawab Perubahan lebih daripada mengikuti rancangan

Bersama-sama dengan nilai-nilai ini, Manifesto untuk Pembangunan Perisian Agile adalah berdasarkan dua belas prinsip:

 1. Kepuasan pelanggan dengan penghantaran awal dan berterusan perisian berharga.
 2. Mengalu-alukan perubahan keperluan, walaupun dalam pembangunan lewat.
 3. Hantar perisian yang berfungsi dengan kerap (minggu, bukan bulan)
 4. Jadi, kerjasama harian antara ahli perniagaan dan pemaju
 5. Projek dibina berdasarkan individu yang bermotivasi, yang mesti dipercayai
 6. Perbualan bersemuka ialah bentuk komunikasi terbaik (lokasi dikongsi)
 7. Perisian yang berfungsi adalah ukuran utama kemajuan
 8. Pembangunan berterusan, dapat mengekalkan kadar yang berterusan
 9. Perhatian berterusan terhadap kecemerlangan teknikal dan reka bentuk yang baik
 10. Kesederhanaan — seni memaksimumkan jumlah kerja yang belum selesai — adalah penting
 11. Seni bina, keperluan dan reka bentuk terbaik muncul daripada pasukan penganjur sendiri
 12. Secara kerap, pasukan memikirkan cara untuk menjadi lebih berkesan dan menyesuaikan diri dengan sewajarnya

Siapa yang melaksanakan Agile?

Percubaan pada mulanya bermula dengan satu pasukan dan berkembang kepada sekumpulan pasukan dalam organisasi berskala lebih besar. Satu organisasi sedemikian yang membina produk mereka berdasarkan prinsip dan nilai Agile hari ini ialah Spotify. Mereka bermula dengan scrum untuk produk permulaan pertama mereka dan apabila platform berkembang, mereka membuktikan bahawa tangkas dapat memenuhi keperluan pengguna mereka.

Adalah baik bahawa platform pertama mereka dibina di atas scrum di mana segala-galanya telah dirancang dan ditakrifkan, jadi mereka tidak kehilangan fokus pada apa yang mereka cuba capai dan bentangkan kepada umum. Tetapi apabila pengguna dan pasukan berkembang dengan ketara, kaedah pembangunan Pivot kepada Agile benar-benar membantu mereka memahami lebih lanjut tentang pengguna mereka dan dengan cepat menyediakan produk yang sesuai untuk pasaran mereka.

Spotify menunjukkan contoh hebat tentang cara mengembangkan produk dengan cara yang memuaskan pihak berkepentingan dan pengguna akhir menggunakan kaedah Agile.

Video berikut akan memberi anda penjelasan yang lebih baik tentang cara mereka menjatuhkan Scrum dan bertukar kepada Agile.

#Apa #Prinsip #Agile #Sprout #Digital Apa Prinsip Agile? – Sprout Digital

Sumber : sprout.co.id