Perbedaan Hutang dan Piutang yang Sering Dipermasalahkan Pengusaha

eKiosPulsa.com, Magetan – Perbedaan Hutang dan Piutang yang Sering Dipermasalahkan Pengusaha #Perbedaan #Hutang #dan #Piutang #yang #Sering #Dipermasalahkan #Pengusaha

Perbezaan antara Hutang dan Akaun Belum Terima- Dalam perniagaan, terdapat dua istilah yang agak serupa iaitu akaun belum bayar dan akaun belum terima. Kedua syarat Ini boleh dikategorikan sebagai sebahagian daripada aset (aset) dalam perniagaan. Tetapi walaupun mereka mempunyai nama yang hampir sama, hakikatnya akaun belum bayar dan belum terima adalah dua perkara yang sangat berbeza.

Penghutang dan pemiutang adalah berbeza tetapi masih mempunyai sumbangan dalam perniagaan. Dalam artikel ini, Ekiospulsa.com akan menerangkan kepada anda apakah perbezaan antara hutang dan akaun belum terima. Mengapa masih ramai usahawan yang salah faham dengan kedua-dua jenis aset ini?

Perbezaan antara Hutang dan Akaun Belum Terima

Hutang Jangka Pendek

Hutang Jangka Pendek

Hutang adalah kewajipan yang mesti dibayar (dalam bentuk uang) daripada pemilik perniagaan kepada pemberi pinjaman (penghutang). Hutang dalam perniagaan hanya akan dijalankan jika ia memberi kesan kepada kemajuan dalam perniagaan, contohnya untuk pembelian mesin pengeluaran atau menambah pekerja.

Kebiasaannya, hutang yang dibuat akan direkodkan dalam kunci kira-kira. Laporan itu juga menunjukkan tujuan meminjam uang. Contohnya, jika meminjam untuk membeli mesin pengeluaran, bermakna ia akan menambah stok produk yang akan dijual kepada pelanggan.

Manakala, penghutang ialah uang yang dimiliki oleh usahawan tetapi belum dibayar oleh pelanggan. Dalam erti kata lain, penghutang adalah hasil keuntungan daripada jualan tetapi uang itu masih ada dengan pelanggan. Sebagai contoh, PT Adi Cahya menjual 10 set TV kepada Toko Maju Jaya dengan harga 125 juta, tetapi uang itu hanya akan dibayar pada akhir bulan.

Kesimpulannya, PT Adi Cahya akan menerima 125 juta pada hujung bulan ini. Namun kerana tarikh akhir belum tiba, Toko Maju Jaya masih menyimpan uang tersebut. 125 juta itulah yang dinamakan penghutang PT Adi Cahya.

Baca Juga: Cara Menangani Akaun Tidak Boleh Dikutip Dengan Mudah

Penghutang, Sebahagian daripada Aset Semasa

Jenis Aset

Jenis Aset

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, penghutang adalah keuntungan (uang) yang dimiliki oleh pemilik perniagaan tetapi dibayar oleh pelanggan. Dalam perniagaan, penghutang dimasukkan dalam aset semasa (aset semasa). Apakah yang dimaksudkan dengan aset semasa dan mengapa akaun belum terima dimasukkan ke dalamnya?

Ringkasnya, aset semasa ialah aset yang dimiliki oleh pemilik perniagaan atau syarikat secara tunai. Selain itu, khazanah jenis ini juga boleh disalurkan dalam masa kurang dari setahun. Oleh sebab itu, penghutang termasuk dalam jenis aset semasa perniagaan. kenapa?

Kerana, piutang yang dibuat oleh pelanggan biasanya hanya sekitar satu minggu atau sebulan. Dalam kaedah kredit (ansuran), penghutang juga boleh dibayar balik selewat-lewatnya satu tahun. Itulah sebab mengapa penghutang dimasukkan ke dalam aset semasa.

Baca Juga: Memahami Aset dan Jenisnya, Sejauh Mana Pentingnya untuk Perniagaan Anda?

Hutang, Kewajipan yang Dielakkan oleh Pemilik Perniagaan

Apakah itu Aset?

Apakah itu Aset?

Semua pemilik perniagaan atau usahawan ingin mengelakkan hutang. Tetapi sebenarnya, hutang sebenarnya boleh menyumbang dengan besar kepada perniagaan jika diuruskan dengan betul. Sekurang-kurangnya, terdapat 3 jenis hutang yang biasa dilakukan oleh pemilik perniagaan iaitu jangka sederhana, jangka panjang dan jangka pendek.

Baca Juga: Apakah Hutang Jangka Pendek?

Jumlah hutang yang ditanggung dalam perniagaan tidak boleh sewenang-wenangnya. Pemilik perniagaan biasanya akan mengira keupayaan untuk membayar jika mereka ingin menjalankan hutang jangka panjang. Semakin besar uang yang dipinjam, semakin besar kewajipan pemilik perniagaan untuk membayar bilnya.

Segala hutang yang dimiliki tidak akan lupa untuk dibayar sekiranya direkodkan dengan kemas dalam penyata keuangan. Malangnya, mengurus laporan keuangan secara manual adalah masalah yang berasingan. Ini berlaku kerana pengurusan hutang yang lemah dalam perniagaan.

Anda perlu tahu, pengurusan hutang dalam perniagaan boleh menjadi teruk bermula dari pengurusan invois manual. Percaya atau tidak, satu invois mengambil masa 1 jam (Menurut Tipalti). Sudah tentu, ini menjadikan pengurusan invois pembelian menjadi panjang, walaupun 1 jam boleh digunakan untuk keperluan lain, seperti menjual.

Bayangkan, anda boleh bertukar kakitangan keuangan Anda untuk perkara lain atau merekrut orang lain jadi, prestasi pasukan keuangan tidak terlalu susah payah dan memakan masa. Jadi, bagaimana untuk menjadikannya lebih praktikal, Ekiospulsa.com adalah jawapannya. Menguruskan invois secara digital mengurangkan masa pengurusan secara drastik sehingga 80% (mengikut aksentur). Di samping itu, ini juga akan mengurangkan yuran pengurusan invois sehingga 65% berdasarkan sumber yang sama.

Sebagai contoh, jika anda memerlukan sekitar IDR 200,000 untuk menguruskan invois, bagaimana jika 200 invois dalam satu hari dan dalam 1 bulan? Anda sudah tentu memerlukan sekitar IDR 600,000,000. Mungkin anda tidak sedar bahawa begitu banyak dana telah memasuki bajet. Namun, tidakkah anda boleh memperuntukkan dana ini untuk perkara lain? Seperti merekrut jualan untuk meningkatkan jualan atau membeli bahan mentah untuk pengeluaran? Jangan teragak-agak lagi untuk menggunakan Ekiospulsa.com, kerana semua urusan invois boleh dibuat secara digital dan percuma. Selain itu, terdapat e-Sellage yang boleh anda gunakan supaya urusan pengesahan invois dapat dilakukan dengan lebih cepat! Klik butang di bawah untuk mendaftar secara percuma sekarang!

(Dilawati 20,717 kali, 1 lawatan hari ini)

#Perbedaan #Hutang #dan #Piutang #yang #Sering #Dipermasalahkan #Pengusaha Perbedaan Hutang dan Piutang yang Sering Dipermasalahkan Pengusaha

Sumber : www.paper.id